07 oktober 2009

Op een houtje of een zoutje bijten?

Het begon allemaal met een kleine foto in het Amerikaanse blad Glamour. Hierop was een model zittend te zien in haar ondergoed. Tot dusver normaal, maar je zag een buikje! Een echt rolletje tekende zich op haar lichaam af, terwijl ze ontspannen lachend liet zien zich daarover niet druk te maken.

Een storm van reacties volgde, want vrijwel zonder uitzonderingen vonden de lezeressen het een verademing om een vrouw met een ‘normaal’ lichaam op de foto te zien. Geen photoshop of eetstoornis had hier iets mee te maken en dat werd met open armen ontvangen.
Hierop reageerde Glamour door een groep zogenaamde ‘Plus-size’ modellen naakt op de cover te zetten. Ook hier ronde schouders, volle heupen en rolletjes bij de zittende of liggende vrouwen. Blijkbaar begint dit verschijnsel zich te verspreiden, want een toonaangevend modeblad uit Duitsland heeft aangegeven geen modellen meer te willen gebruiken, maar alleen ‘normale’ vrouwen.


Ik zet bepaalde woorden in dit blog niet voor niets tussen aanhalingstekens, want ‘Plus-Size’ modellen zijn over het algemeen genomen helemaal niet plus. Ze hebben meestal een gezond gewicht en normale rondingen. De haute-couture modellen met het gewicht van een 12-jarig kind dié zijn afwijkend van de gemiddelde vrouw, dus eigenlijk zouden die de titel ‘Skinny’ modellen moeten dragen. Aan de andere kant zijn vrouwen er in alle vormen en maten, dus ik zou het liefst willen dat er niet in zulke termen gesproken werd, maar dat er gewoon diversiteit te zien was in bladen en op de catwalk!


Mijn nieuwe collega heeft maat 38, een hele gemiddelde vrouwenmaat, terwijl mijn andere collega van nature lang en slank is en maat 36 heeft. Ze zitten allebei in het gezonde spectrum, maar alleen maatje 36 heeft op dit moment kans om model te worden. Ik ben er blij om dat dát in ieder geval lijkt te gaan veranderen. Een vrouw van 1.85 met maat 42 is namelijk nog steeds prachtig en gezond, net als een klein meisje met maat 34/36.

Laten we alleen geen ongezonde dingen promoten, zoals super dun aan de ene kant, maar ook niet dat het prima is om dik te zijn. Het is fijn om te stimuleren dat vrouwen een gunstiger zelfbeeld krijgen, maar echt overgewicht hebben is gewoon erg ongezond en het lijkt me daarom geen goede zaak om zulke vrouwen als voorbeeld neer te zetten in een tijdschrift.

Goed, dat is allemaal rationeel, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk echt ontroerd was toen ik de foto van de ‘Plus-Size’ modellen zag. Op een vreemde manier voelde ik mijzelf ineens ook erkend in het gevoel dat ik er mag zijn zoals ik ben. Waarom kunnen er alleen complimentjes gemaakt worden als iemand afgevallen is? Is diezelfde vrouw ook niet gewoon mooi als ze die paar kilootjes laat zitten waar ze zitten en niet in een zo klein mogelijk maatje past?

Toen ik een jaar geleden voor mijn gevoel écht teveel woog heb ik hier iets aan gedaan, maar ik kies er bij deze voor om het ideale gewicht niet mijn levensdoel te laten worden. Daarvoor is eten veel te belangrijk en ook veel te ónbelangrijk. Belangrijk omdat ik het belangrijk vind om te genieten van eten en onbelangrijk omdat ik mijn volwassen leven niet wil verspillen aan calorieën tellen en lijnen.

Ik blijf dus gewoon lekker zoals ik ben. Ik let op een normale manier op wat ik eet en hoeveel ik weeg, maar ik ga vooral gelukkig zijn met wie ik ben en hoe ik eruit zie.

4 opmerkingen:

jet zei

you are soooo right.. you are pretty the way you are, and so am I :)

kuss

dyeve zei

very interesting blog. Congratulations! good jobs and an interesting template.
I am glad that I found it ;)
Have a great day!

Laura zei

Leuk bericht, bedankt! Ik denk er net zo over. Ik ben ook wat te zwaar, en het is best moeilijk om er geen absurde idealen op na te houden, maar uiteindelijk gaat het er toch om of je gezond bent, en een gezond gewicht hebt. Bijna iedereen die dan ook nog tevreden en blij is, ziet er aantrekkelijk uit!
Ik heb een link naar jouw bericht op mijn blog gezet (http://laura-ratje-toe.blogspot.com/).
Laura

文章 zei

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色